Hoera een kaarsje op de AVG taart!

by admin

Hoera een kaarsje op de AVG taart!

by admin

by admin

Het is exact 1 jaar geleden, 25 mei 2018, dat de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking trad. Heb jij ondertussen alles al op orde? Lees wat er nog meer op je af gaat komen.

Terugblik

Twaalf maanden verder blijkt dat nog lang niet alle bedrijven in Nederland AVG-proof zijn. Zoals je wellicht hebt gehoord heeft Uber een boete moeten betalen van €600.000 voor het te laat melden van een datalek en heeft het UWV een dwangsom gekregen waarin ze een jaar de tijd krijgen om aan de AVG te voldoen. Deze twee bedrijven zijn zeker niet de enige die de maatregelen nog wat mogen aanscherpen. Op 3 mei 2019 schreven veel nieuwsredacties nog over het enorme datalek bij het UWV: 117.000 cv’s via UWV in criminele handen. En op 10 april 2019 werd een datalek gemeld bij Jeugdzorg: dossiers van meer dan 3000 kinderen op straat. We weten dat de AVG verder gaat dan enkel datalekken en het melden daarvan. Maar het komt niet als een verrassing dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) steeds meer gaat controleren of bedrijven voldoen aan de wetgeving.

Er is meer na de AVG

Maar met de AVG alleen zijn wij er nog niet. Vanaf 2002 bestaat er al een richtlijn op het gebied van privacy in elektronische communicatie. Maar deze richtlijn gaat nu een verordening worden! Namelijk: E-privacy Verordening (ePV). Deze wet moet nog verder geschreven worden en daarmee valt er nog niet veel inhoudelijk toe te lichten, maar wat wij wel weten is dat het een bijzondere wet wordt en daarmee boven de AVG geldt. De ePV krijgt dus voorrang.

Je bent nog niet te laat voor de volgende verjaardag

Een privacy-statement nodig? Nog geen verwerkersregister opgesteld? Hulp nodig bij het opstellen van verwerkersovereenkomsten?

Stuur dan een e-mail naar info@optimus-acorro.nl of bel naar 010-210 44 46.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top